در این مقاله به تفاوت نورپردازی با مهندسی روشنایی میپردازیم. در تفاوت این دو مورد خیلی نظرات موجود است. اما ما در این مقاله به صورت کاملا تخصصی فرق مهندسی روشنایی با نورپردازی را بیان کرده ایم. در این مقاله ما در مورد چند نکته از رنگ ها و نور ها به صورت خلاصه نیز بیان کرده ایم. توصیه میکنیم این مقاله را حتما مطالعه کنید و اطلاعات خود را درباره صنعت الکترولایت افزایش دهید.
تفاوت نور پردازی با مهندسی روشنایی
امروزه نور، دو كاربرد دارد، از نور براى روشنايى بخشيدن به محيط استفاده ميشود و همچنين نور به عنوان وسيله اى براى زيبا سازى و جذابيت محيط كاربرد دارد. در مهندسى روشنايى به دنبال بهداشت نور و آرامش بصرى و تامين شدت روشنايى (لوكس ) مورد نياز محيط هستيم؛ ولى در نورپردازى به دنبال زيبايى، جذابيت، هنر و جنبه هاى روحى – فرهنگى نور هستيم.
در نورپردازى، طراح نور پرداز و در مهندسی روشنایی طراح روشنايى، با توجه به هر فضا و هر پروژه اى بايد از زاويه ديدى جديد و خاص به آن نگاه كند تا هر پروزه هويت و پويايى مستقل خودش را داشته باشد؛ به گونه اى كه طرح نور پرداز، بازتاب زيبايى شناسى آرشيتكت و طرح مهندسی روشنایی تامين كننده نور مورد نياز و مناسب باشد.
پارامترهای مهندسی روشنایی
پارامترهاى مهندسی روشنایی رو به دوبخش كلى مربوط به كيفيت نور مانند دماى رنگ(CT) شاخص تفکیک رنگ(CRI) و همچنین مربوط به كميت نور مانند شدت نور، درخشندگى، شار نورى و شدت روشنايى و.. تقسيم بندى ميكنيم.
قابل ذكر است در كاتالوگ لامپ ها يا روى جعبه آنها دو مشخصه مهم درج می شود كه هنگام خريد يا سفارش بايد به آن توجه شود. اين دو مشخصه شامل دماى رنگ و شاخص تفكيک رنگ است.
در اين بخش قصد داريم به بيان و توضيح اين پارامترهاى مهندسى روشنايى بپردازيم:
دمای رنگ(CT2)
با حروف CT یا CCT2 دركاتالوگ مشخصات لامپ نمايش داده ميشود و بيانگر رنگ خروجى از منبع نور است؛ كه به نحوى سردى يا گرمى نور را مشخص ميكند.
در مهندسی روشنایی واحد اندازه گيرى دماى رنگى درجه كلوين است. هر چه اين عدد بزرگتر باشد رنگ نور به رنگ هاى سرد همچون مايل به سفيد و آبى آسمانى نزديک ميشود و هرچه اين عدد كوچكتر شود رنگ نور به رنگ هاى گرم همچون زرد نزديكتر ميشود؛ و از نظر تاثير روانى ايجاد گرما و صميميت و محبت ميكند.
شاخص تفکیک رنگ(CRI4)
در مهندسی روشنایی اين شاخص براى نور لامپ هاى مختلف بين صفر تا صد تعريف ميشود و هر چه CRI در یک لامپ، به عدد صفر نزدیک باشد؛ اشیا زیر نور لامپ طبیعی تر و واقعی تر جلوه میکنند. مقدار CRI نور خورشید صد است؛ زیرا طیف نوری خورشید، برای چشم انسان کامل است؛ و در نتیجه امکان دید همه رنگ ها در زیر نور خورشید امکان پذیر است.
شار نوری
کل نوری که از یک منبع نوری منتشر میشود را شار نوری می گویند. یکای سنجش شار نوری لومن(Lumen) است؛ که با حرف یونانی فی(Φ) نشان داده میشود.
شدت روشنایی
مقدار شار نوری است؛ که از منبع نور(چراغ یا لامپ) به واحد سطح(متر مربع) میرسد. به بیان ساده تر شدت روشنایی از تقسیم شار نوری بر مساحت بدست می آید.
در مهندسی روشنایی شدت روشنایی را با حرف E نمایش میدهند؛ و واحد آن لوکس(Lux) است؛ که البته گاهی لومن بر متر مربع هم برای آن استفاده میشود.
رابطه لومن با لوکس: لومن واحد اندازه گیری کل نور ساطع شده از یک منبع نور(مثل لامپ) است؛ و لوکس روشنایی یک سطح را اندازه میگیرد.
فرض کنید در اتاق کروی شکل هستید . یک لامپ با شار نوری ۱۰۰ لومن دارید که نورش در همه جهات یکنواخت است(شبیه لامپ رشته ای)؛ حال لامپ را در مرکز این کره قرار دهید سپس لوکس متر شدت روشنایی را در یک نقطه از سطح دیوار کره اندازه میگیرید.
شدت نور
قوت نور ساطع شده از منابع نور را می گویند. شدت نور منابع معمولی در زوایای مختلف است؛ به بیان دیگر شدت نور میزان نوری که یک جهت مشخص ساطع(پخش) باشد. در مهندسی روشنایی شدت نور را با حرف I میشناسند و واحد اندازه گیری آن کاندلا(Cd) است.
درخشندگی یا تراکم نور
اثر فیزیولژی نور روی چشم ما درخشندگی نام دارد. این پارامتر در طراحی روشنایی اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. درخشندگی معیاری است؛ که نشان میدهد یک سطح یا یک منبع نور تا چه حد درخشان است. که آن را با حرف L و واحد آن را کاندلا بر متر مربع مشخص میکنند.
درخشندگی به دو صورت تعریف می شود:
1: درخشندگی حاصل از یک منبع نور؛ برابر است با شدت نور از آن منبع به مساحت آن.
2: درخشندگی حاصل از سطح روشن؛ متناسب است با میزان شدت روشنایی در سطح و ضریب انعکاس آن.
به عنوان مثال قبل توجه است که درخشندگی مناسب برای چشم انسان از حدود ۶۵ تا ۶۵۰۰ کاندلا بر متر مربع است.
تمام محصولات نورسل با رعایت نکات نورپردازی و مهندسی روشنایی به دست مهندسان این شرکت طراحی میشوند. برای دیدن محصولات نورسل اینجا کلیک کنید.
ما را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.